Egy sokoldalú program: Dropbox

A blog írásom kezdetén tettem egy olyan felelőtlen ígéretet, hogy fogok írni informatikai témájú bejegyzéseket is. Eddig nem igazán volt erre alkalom, ötlethiányban szenvedtem. Ennek most vége, álljon itt egy rövidke ismertető a címben említett programról…

Régóta zavart, hogy mikor hazaértem az iskolából és elkezdtem tanulni, elő kellett vennem a laptopom, és mindent át kellett másolni a másik számítógépemre. Ugyanis otthon jobban szeretem az asztali gépet használni (igazából nem is tudom a konkrét okát hogy miért). Úgy egy évvel ezelőtt egyik barátom mutatta meg a Dropbox nevű programot. Dolgoztunk közösen egy projecten, és fontos volt, hogy lássuk ki mikor mit csinál. Erre számtalan eszköz létezik már, de ez tűnt a legcélszerűbbnek.
Amikor regisztrálunk a Dropbox rendszerében, egy 2 gb-nyi tárhelyet kapunk. Ezt rengeteg egyéb szolgáltató is nyújtja, viszont a többivel ellentétben, ez direkt adattárolásra szolgál. A Dropbox-nak van egy külön programja, ami feltelepítés után szinkronizálja a számítógép egy megadott mappáját a tárhelyen lévő fájlokkal, ha valami változást talál, akkor azt mindkét helyen frissíti. A program Windows, linux és MAC operációs rendszerekre is feltelepíthető, sőt egyes mobilokra is elérhető. A dropbox mappája egy normál mappaként látszódik az intézőben, nekem semmit nem kell tennem a szinkronizáláshoz, egyszerűen csak bemásolni a fájlokat/mappákat.
Így megoldódott az én problémám, ugyanis amikor az iskolában elmentem az órai anyagot, az meglévő internet kapcsolat esetén feltöltődik a szerverre, majd amikor hazaérek, gép bekapcsolásakor letöltődik a számítógépem merevlemezére.
Lehetőség van mappa megosztására is. Ekkor az adott mappa teljes tartalmát mindegyik megosztott felhasználó látja, és módosíthatja. Ekkor jöhet jól a fájlok korábbi állapotának visszaállítása. A rendszer elmenti egy hónapra visszamenőleg minden módosítását az összes fájlnak, így a webes felületen percre pontosan lehet követni, hogy ki mikor változtatott rajta.
Ezzel nekem egy másik nehézségem is megoldódott. Az adott tanárral (eddig angol és fizika) megosztottam a tantárgyához tartozó mappámat, így követni tudja hogy mikor mit írok, a dolgozatot is elég csak oda bemásolnia. Ezzel minimalizálom annak az esélyét, hogy a pendrive megsérül, elhagyja, fenn marad a tanáriban dogaírás előtt, stb. Persze ehhez állandó netkapcsolat kell, de szerencsére a suliban ezt nemrég építették ki.
Van egy publikus mappa is, az oda feltöltött fájlokat bárki elérheti, csak a hozzátartozó linket kell vele megosztani. Ezt a dropbox maga generálja le, a fájlon állva a menü dropbox almenüjében a vágólapra másoltatható. Publikus fotóalbum megosztására is van lehetőség, a Photos mappába feltöltött képek egy webes felületen megjeleníthetőek, így pl. az osztálykirándulás vicces képei elküldhetőek a haveroknak…
Bónusz tárhelyet is lehet vásárolni, bár szerintem 2 gb egy átlagos felhasználónak bőven elég. Minden meghívott felhasználó után 250 mb-val növelik a tárhely méretét, a felső limit 8 gb.