Érettségim története -kezdeti lépések

Engem is elért ez a kór, pedig kézzel-lábbal hadakoztam ellene. Így utólag lehet hogy jobban jártam volna ha szétszedem több évre, de ezen már kár keseregni. Ebből az következik hogy a májusom kissé húzós lesz… De kezdjük az elején.

Szerintem már mindenki kitalálhatta, hogy infó irányban szeretnék továbbtanulni. A megcélzott egyetem a BME Mérnökinfó szaka, ahol előttem még csak egy gyengénlátó srác járt évekkel ezelőtt, szóval ha nem is teljesen de félig én leszek az úttörő. Ennek vannak előnyei és hátrányai is persze, de úgy érzem jelenleg ez a legjobb döntés. Aztán majd meglátjuk. Hatalmas optimizmusomnak köszönhetően úgy gondolom hogy be fogok jutni, szerencsére nem elérhetetlen ez a cél.
Jogaim vannak bőven, biztos csak én nem akarok velük élni. Megtehetném hogy mindenből duplán szóbelizek (így kiváltanám az írásbeliket), de valahogy nem érzem igazságosnak ezt a rendszert. Miért elegendő az a tény hogy vak vagyok arra, hogy mindenből csak szóban feleljek? Hiszen a velem egyidős vakok nagy része számítógépen jegyzetel, oda kapja az összes dolgozatát, és természetesen törvényes joga van arra hogy az érettségit is elektronikusan írhassa meg. Persze a hőn szeretett Oktatási Hivatalunk (amiről már írtam itt egyszer) eszméletlen nagy állatságokat is el tud követni, de azért talán egy érettségi vakosítása nem összehasonlítható egy OKTV versenyfeladatának elkészítésével. Még mielőtt bárki azt gondolná hogy az érettségi adaptálását a vak diák iskolájában készítik el gyorsan leszögezem, hogy ezt központilag csinálják meg, csak igényelni kell a sulinak.
Valahol úgy érzem, harcolunk az egyenjogúságért, közben meg ahol lehet ott megkeressük a kiskapukat és igyekszünk a könnyebbik utat választani. Kinek ne lenne kecsegtető az a gondolat, hogy ha már úgyis megtanulom a húsz történelem tételt, szinte mindegy hogy egyből vagy kettőből felelek az érettségi vizsgán. De közben aki meg tudja csinálni az írásbelit, miért nincs rákényszerítve? Természetesen van olyan akiknek kell ez a kedvezmény, nem is tőlük sajnálom. Azért ne feledjük, hogy nem csak lusta vakok, hanem lusta tanárok is léteznek a világon, akik a tudatlanságukból kifolyólag úgy gondolják hogy a vaksiknak szóban kell felelni, ami mindenkinek egyszerűbb. Na ez az igazi integráció…
Rólam köztudott hogy szeretem mindig megnehezíteni a saját és a körülöttem lévők dolgát is, így már csak azért is mindenből írásbelit teszek (szerintem ez a természetes). Viszont elgondolkoztató az, hogy ha angolból úgy döntök hogy a hallott szövegértésből felmentést kérek (egy szöveg kiegészítésekor hallgatnom kell a számítógépen lévő szöveget és szinkronban a magnót ami nem egyszerű feladat), nem kaphatok emelt szinten nyelvvizsgapapírt még akkor sem, ha ötösre írtam a többi részét a vizsgának. Nekem az tökéletesen megfelelne, hogy szimplán csak másfajta hallott szövegértés feladatot kapjak (a lényeg hogy ne kelljen egy szövegbe szavakat beírni a magnóról), de így nem lehet kérni a felmentést. Akkor most miről beszélünk? Kérhetek engedményeket amikkel a dolgomat szeretnék megkönnyíteni, de van amire mégsem.
Ennek örömére az első négy nap alatt letudom a kötelezőket (az angollal együtt), majd szombaton megyek nyelvvizsgázni. Életem egyik leghúzósabb hete lesz, de van egy olyan érzésem, hogy jövőre még ezt is vissza fogom sírni. 🙂