Metro-avatás

Tegnap este egy buli közepén kitaláltuk egyik haverral, hogy elmegyünk az új 2-es metrókocsi felavatására. Nagyon kíváncsi voltam, talán épp ezért tudtam felkelni kb 5 óra alvás után reggel, hogy a megnyitóra odaérjek.

Első infónk az volt hogy tízkor kezdődik a megnyitó, csak az Örsön derült ki, hogy 11:08-kor indul az új metrókocsi. Egy negyed órával a megnyitó előtt már hatalmas tömeg várakozott a kordonoknál, nagy részük sajtós és nyugdíjas volt. A rendőrök nagyon rendesek voltak, minket soron kívül az elsők között kísértek fel a szerelvényre. 🙂
De előtte még a budapesti polgármester méltatta saját és a metró érdemeit. Megtudtuk hogy kb 1000 utas fér fel, amiből 209 tud egyszerre leülni. Ezen kívül az is kiderült hogy a kocsik légkondival is fel vannak szerelve, és hogy a régi bemondóhangot fogjuk hallani utazás alatt. Havonta 1-2 új szerelvényt állítanak forgalomba, így a legutolsó 2013 márciusában fog elindulni.
Végre felszálltunk, és kényelmesen leültünk, majd hamarosan el is indultunk. Az egyik (talán legnagyobb) előnye az új szerelvényeknek az, hogy nyugodtan lehet utazás alatt is telefonálni. Sokkal halkabb mint elődje, bár ezt el is vártam. Az ülései egész kényelmesek, szerintem azzal sincs probléma.
Viszont (sajnos) elég sok negatív dolgot vettünk észre amíg tettünk egy teljes kört vele. Egyrészt a legsúlyosabb az az, hogy az ajtó záródását jelző csengő nagyon halk, ez kívülről zajban szinte egyáltalán nem hallható. Nem a régi megszokott „kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak…” hang szól, hanem csak egy csengetés.
Néha az utastájékoztatás is halk, egy kicsit is forgalmasabb időszakban az ajtó nyitáskor nem hallható hogy épp melyik megállóba érkeztünk.
A többi utas arra panaszkodott hogy kevés a kapaszkodó, ezt nem volt alkalmunk megfigyelni.
Ami szerintem még fontos lenne, hogy úgy ahogy a Combinon, itt is a nagyobb átszálló helyeknél elmondhatnák az infókat angolul is. Ezen felül engem zavart, hogy az „átszállhatnak a 3-as metróra” szöveg helyett az „átszállhatnak az M3-as metróra” hangzott el.
Ja és természetesen kinn volt a TV is. Vicces volt, mert az egyiktől nem mertek odajönni hozzánk.
„-Kéne valaki aki ül, csináljunk velük is interjút…
– Jó,de ők nem látnak.”
Azt hiszem ezt nem kell kommentálnom. 🙂 Bár aztán a végén talán az Origótól elkaptak minket, és elmondtuk a tapasztalatainkat.
Szóval eléggé felemásak az érzéseim, picit többre számítottam. A régieknél minden jobb, tulajdonképpen kényelmes is, de annyira nem fogott meg, hogy ezentúl csak az új kocsikkal akarjak utazni. Amiket felsoroltam hibákat szerintünk javíthatóak, remélhetőleg a használat során erre a BKV is rájön és tesz ellene.
Készítettem pár felvételt a telefonommal, így mindenki meghallgathatja az új metró hangját. A minőség ugyan nem a legjobb, de amiket fentebb leírtam nagyon jól hallhatóak.
Új 2-es metró bemutató