Hogyan kell rosszul akadálymentesíteni?

Ma olyan nyolc óra tájékán az Elte egy új tanulmányi rendszert kapott, amit Netunnak hívnak. Már előre féltem hogy mi lesz, (ugyanis sok rosszat hallottam a rendszerről akadálymentesítési szempontból), de ekkora meglepetésre azért nem számítottam…

Az előzményekhez az hozzátartozik, hogy pár hónapja felvette a kapcsolatot a Neptun fejlesztőivel a Net-Média alapítvány, így én is javasolgattam akadálymentesítési megoldásokat. Az tény, hogy nem írtunk le mindent, csak egy tervezetet küldtünk be nekik, gondolván majd nekiállnak,és menet közben kommunikálunk.
Persze az ígérgetés megvolt mint mindenhol, de semmi nem történt. Még örültem is, hogy nem dolgoztam feleslegesen. A telefonban a „majd foglalkozunk vele” reakciót kaptuk, mint később kiderült valóban foglalkoztak a dologgal, csak rosszul.
A bejelentkező képernyőn kellemes meglepetés fogadott, a mezők fel voltak címkézve. Ezt külön kértük, már kezdtem reménykedni hogy csoda történt…
Amikor beléptem, egyérdekes menü fogadott. Képernyőolvasóval a menükön tabbal, az almenükön a le-fel nyilakkal tudunk mozogni. Ez nagyon jó, ténylegesen még hasznos is, csak egy a probléma. Az oldalon megjelenő szövegre nem lehetséges a ráugrás. Ami annyit jelent, hogy a kurzor mozgató billentyűkkel nem lehet rávinni a fókuszt. Szóval az a vicces helyzetállt elő, hogy hiába jutok el az adott oldalig, a megjelenő tartalmat már nem tudom elolvasni.
A dolgot nem értem, hiszen tudták az alapítvány elérhetőségét, ha foglalkoztak vele, miért nem írtak egy e-mailt, vagy miért nem emelték fel a telefont és kérdezték meg, hogy jó ez így? Mit javítsunk rajta?
Úgy érzem valakik ismét szuper munkát végeztek, amiért még fizettek is nekik. Ragozhatnám még, de minek. Végig gondolva, igazából semmi meglepetés nem ért, eddig is így zajlottak a dolgok, ezután se lesz másképp.