Startupom története, 1. rész

Június közepe óta részt veszek egy az egyetememen elindult Startup képzésen, ami az Elte Innovációs labor keretei között zajlik. Az elmúlt pár hónap alapján úgy érzem, hogy kiváló lehetőség számos képesség elsajátítására, a már meglévők továbbfejlesztésére. A közel négy hónap alatt rengeteget tanultam, szinte minden téren.

A jelentkezők nagy része saját projekttel érkezett, a hat hónapos program egyik célja hogy ezekből valósítsunk meg néhányat. A második alkalmon mindenkit meghallgattunk, majd kiválasztottuk hogy ki-ki melyik ötlethez szeretne csatlakozni. Mivel legalább kettőt meg kellett jelölni, így a projektek nagy része átment az első szűrőn.
Az első pár héten a projektek tervezése mellett, betekinthettünk a startupok világába is. Kicsit letisztult a kép, eddig – mint szerintem nagyon sokunknak – a Prezi és Ustream volt azonos a startup kifejezéssel. Eddig nem tudtam, hogy hogyan is épül fel egy ilyen vállalkozás, az első pár alkalom rengeteg mindent helyretett bennem ezzel kapcsolatban. Olyan technikákat tanultunk meg, amikkel letisztázhattuk az ötleteinket, végiggondolhattuk annak további alakulását.
Az egyik kedvenc előadásom az volt, amit egy külsős Coach tréner (Andrea) tartott. Talán pont azért, mert számos magammal kapcsolatos kérdésemre választ adott. Azért a többi előadás is jó volt, ugyan megvettem szülinapomra a Lean Startup c. könyvet (még jóval a program meghirdetése előtt), de az átolvasásáig nem sikerült eljutnom. Annyira nem bánom, sokkal jobb volt az ebben leírtakat élőben, megfogható példákkal együtt hallani. Az kifejezetten tetszett, hogy Barnabás (a program vezetője) nem táplált hiú ábrándokat, többször kifejtette, hogy a projektek nagy része (kb 99%) biztosan meg fog akadni valahol, csak nagyon kevés az az ötlet, amiből a végén klasszikus, nemzetközi startup lesz.

A projektem egy online időpontfoglaló rendszer, amit az egyik barátommal való beszélgetés inspirált. Ami az ötlet nagy előnye, hogy egyszerűen elmondható, hiszen az internetet használó felhasználók nagy része ha nem is használta, de látott már hasonlót. A hátránya is pont ebben rejlik, természetesen ez már másnak is eszébe jutott, konkurencia van bőven. Persze mindegyikben találtunk olyat ami nem tetszett, így az első pár hét után eldőlt, hogy szeretnénk megvalósítani.
A csapatunk első körben öt fővel indult, majd pár személycsere után négyen maradtunk. Nagyon fura volt, hogy mivel enyém az ötlet, így nekem kellett a „főnököt” játszani. Kitalálni a struktúrát, a többiekkel összeülve az irány meghatározását. Egyértelműen látszik hogy ezt még tanulnom kell, az első pár héten én is tanácstalan voltam kicsit. Első feladatunk az volt, hogy validáljuk az ötletünket. Vagyis megkerestünk lehetséges ügyfeleket, akikkel elbeszélgettünk a problémáikról. Mi főképp masszőröket, kozmetikusokat és fodrászokat kutattunk fel, a beszélgetés célja az volt, hogy valahogy az ötletünknél kössünk ki, lehetőleg nem direkt irányítottan. Természetesen kaptunk hideget és meleget is, bár ez várható volt.
Egyik nagy hibának érzem, hogy a validálás ideje alatt nem foglalkoztunk eléggé a projekt technikai hátterével. Elkezdtünk mindent aprólékosan megtervezni, ezzel rengeteg idő elment. Ami hatásos volt, hogy a validálás befejezte után az egészet újragondoltuk és leegyszerűsítettük. Ennek köszönhetően viszont kicsit belassult a programozói munka, ezt a lemaradást próbáljuk még most is behozni.
Sajnos mire minden a helyére került csapatunk megfeleződött, ha másra nem is, de arra ez teljesen jó volt, hogy megtanuljam hogyan alkalmazkodjak a hirtelen megváltozott körülményekhez. Végül minden szerencsésen alakult, mondhatnám úgy is, hogy látom a fényt az alagút végén. 😉
A belsős zárt teszt már megkezdődött, pár hét és ezt kiterjesztjük a kicsit nagyobb közönség számára is. Addig is lehetőség van jelentkezni a tesztelői csapatba, a foglaljvelem.hu oldalunkon keresztül. A design és a logónk készülőben, a tervünk az hogy a publikus tesztnek már ezekkel indulunk neki.

Van még majd három hónapunk hátra a programból, így még bármi történhet. Az eddigi érzéseim abszolút pozitívak, bízom benne hogy hosszú távon ez a projektünk minőségére is kihat.