Startupom története, 2. rész

Elég sok minden történt a program utolsó három hónapjában, de az új ötletek a vizsgaidőszakban jöttek csak igazán!

Ott hagytam abba, hogy megvolt az alap landing page, és a háttér (a szolgáltatóknak szóló felület) is kész volt félig. Az egyik utolsó validációnkkor meghívást kaptunk egy a kozmetikusoknak szóló konferenciára, ahol megmutathattuk az elkészült alkalmazásunkat. Ekkorra volt már egy működő rendszer, a tíz percben főképp erről beszéltünk a barátnőmmel.
A konferencia nagyon családias volt, szinte minden korosztály képviseltette magát. Mi rögtön elsőként kaptunk szót, ennek egyik nagy előnye, hogy a hallgatóság még friss volt. Ugyan elpróbáltuk előtte párszor az előadást, nem is volt annyira rossz, de szerintem túlságosan elvesztünk a részletekben. Sőt, mivel nem volt egy kész (és évek óta, ügyfelek százai által használt) termékünk, így nem pörögtek rá eléggé a témára.
Azért kérdeztek jókat, ,utána többekkel is beszélgettünk, akik hosszú távon látnak benne lehetőséget. Kaptunk előtte egy olyan ötletet, hogy egy tablettel gyűjtsük be utána az érdeklődők e-mail címét, erre sajnos nem volt idő (utánunk egy csomó előadó jött). Szétosztottunk jó néhány névjegykártyát, de ahogy ezt a tapasztaltak előre megjósolták, nem tolongtak utána a jelentkezők.
Összességében azért jó volt, ígéretet kaptunk, hogy április-május környékén újra várnak minket, ami abszolút pozitív irány.
Közben a belsős tesztelők folyamatosan adták a visszajelzéseket. Szerencsére olyanok jelentkeztek, akiknek teljesen eltérőek az elvárásaik az időpontfoglalóval kapcsolatban, így kaptunk későbbi ötleteket bőven.
Egy nyílt forráskódú projektfejlesztői (ahol önkéntes honosító vagyok) az egyik interjújukban azt tanácsolták mindenkinek, hogy ha elakadnak, ne féljenek a nulláról elkezdeni újraírni a kódot, ők legalább háromszor megcsinálták ezt. Én ha nem is a nulláról, de a vizsgaidőszak vége felé nekiálltam bizonyos dolgokat újraírni, átgondolni. Az egyik utolsó validációnál kaptam egy olyan tippet, hogy ne csak a szolgáltatókat kérdezzem meg az alkalmazás hasznosságáról, hanem a web-fejlesztőket is. Megmutattam néhánynak az eddig elkészült alkalmazást, kaptam pár tök jó ötletet a további fejlesztésre.
Az Eltés Innovációs labor (ami az egész ötletet elindította) is ment tovább. Főképp a futó projektekről beszélgettünk, egymásnak adtunk tippeket, ötleteket. Volt néhány előadás is, mivel nekem maga a startup közeg eddig új volt, kifejezetten érdekes volt a befektető szerzéssel foglalkozó rész. Az utolsó alkalommal 2-3 perces pitch-eket tartottunk (lényegre törő bemutatása a projektnek). Nekem ez is tetszett, egyszer kipróbálnám élesben is.
Az Eltés program véget ért november végével, ennek egyik nagy hátránya, hogy nem voltam/vagyok rákényszerítve a heti szintű programozásra. Konkrét dátumot az első általam is használhatónak ítélt verzió elkészültére nem tudok, viszont a „kiadásra kész” listámon már egyre kevesebb elem van. 🙂