Tilitoli játék, avagy a „vak billentyűzet”

Fél évvel ezelőtt egy programozási feladat kapcsán el kezdtem gondolkozni azon, hogy a Tilitoli játékot hogy lehetne „vakosan” megvalósítani. Régebben sokat játszottam audiojátékokkal, így az alapötlet adott volt.

A „Tilitoli” egy egyszemélyes logikai játék, amit 3×3, 4×4, vagy 5×5-ös méretű táblán játszanak. A táblán a mérettől függően, 9-25 mező található. A mezőkön számok találhatóak, (1-8 1-15, 1-24) között, ezen felül egy üres mező. Az üres mezővel felcserélhetőek a körülötte lévő mezők. A játék kezdetekor a mezők elhelyezkedése véletlenszerű. A feladat az, hogy a számokat sorfolytonosan rendezzük úgy, hogy az üres mező a tábla jobb alsó sarkában helyezkedjen el.
A program egy úgynevezett audiojáték. Az audio játékok olyan programok, melyek főként a hangszórók adta lehetőségekre támaszkodva nyújtanak „játékélményt” a felhasználóknak. Gyakran csak a sztereó hangzást lehet hallani a játék során grafikus felület nélkül. Épp ezért a Tilitoli játékban is nagy szerepe van a hangzásnak.
Annak ellenére, hogy az audio játékok általános célközönsége a látássérült felhasználók, a játék készítésekor, nagyobb közönséget céloztam meg. Ahogy egy Rubik kocka kirakása is képesség fejlesztő hatású, úgy az eredeti Tilitoli játék is. Hasonló képességeket fejleszt ez az audiojáték is, mint például a memóriát, logikát és koncentráló képességet. Ezen felül a hallás utáni tájékozódást, memorizálást is gyakorolni lehet vele.

Ahogy írtam feljebb, a játékot főleg saját szórakozásomra készítettem, később találtam rá a Magyar Innovációs Szövetség 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyére, ahol ezzel az első helyezettek közé jutottam. Ennek egyik hozománya, hogy azok közé tartozom, akik képviselik Magyarországot a szeptember végén Helsinkiben megrendezendő EU-s innovációs versenyen.
A díjátadón rengeteg élménnyel lettem gazdagabb (még az is lehet, hogy ennek is szánok egy részletes bejegyzést), ezen felül rengeteg emberrel megismerkedtem. Büszkének mondhatom magam, mivel egy olyan versenyen vehettem részt, amiről a közeli italozó helyeken is beszéltek. A hírek úgy terjednek mint a magyar népmesék, ezért nagyon humoros volt visszahallani a „módosított” történetet:
„Volt ez az Innovációs verseny, ahol volt egy csomó nemzet (legalább öt). Elvert mindenkit egy vak srác, aki csinált egy olyan izé billentyűzetet, amivel ezentúl ő is fogja tudni használni a számítógépet.”
Épp ezért szeretném eloszlatni a kételyeket, így aki kedvet érez rá, a „billentyűzetet” innen letöltheti.
A program leírása itt érhető el