Harry Potter és az elátkozott gyermek – olvasói vélemény

A bejegyzést még az elolvasás után megírtam, ám technikai okok miatt csak most teszem közzé.

Tegnap éjfélkor megjelent a legutolsó Harry Potter történet, Harry Potter és az elátkozott gyermek címen. Természetesen még csak angolul, a magyar változat november környékére várható.

Sose felejtem el, amikor 2007 nyarán megjelent az utolsó kötet, órákig kerestem a neten hozzá kalózfordítást. Ugyanis az akkori angol tudásommal nem mertem belevágni, így majd egy hónapba tellett, amíg a lelkes fordítók le nem fordították az összes fejezetet.
Nagy élmény volt, de mivel azóta vagy háromszor elolvastam a teljes sorozatot angolul, így alig vártam, hogy lecsaphassak a legújabb történetre. Rowling ezt színdarabként írta meg, az ősbemutató a cikk írásának pillanatában van Londonban, ám a szövegkönyvet szerencsére kiadták könyvben is. Plusz pont, hogy a papír kiadással együtt elektronikusan is elérhetővé tették. Kíváncsi leszek, hogy a magyar kiadásból is lesz-e elektronikus változat, remélem, hogy igen.
A nyelvezete a szokásos, vagyis aki értette az eddigi részeket, ezt is fogja.
A sztori Harry gyerekeiről szól, konkrétan Albus Perselus Potterről és az ő barátjáról. Az elején fura volt, hogy míg az eddigi könyvek mind egy szálon zajlottak, itt van legalább három, adott esetben más időben. Előjönnek régi szereplők (pl. Piton), de hogy ki mit csinál, arról inkább nem beszélnék. Fontos szerepet játszik az időnyerő a történetben, sajnos túl sokszor használják, ezért néha nehéz követni, hogy épp mi miért történik.
Egy volt a bajom az olvasás közben, úgy a közepe tájékán elkezdtem irtóra unni. Addigra a sztori már kifejlődött, lehetett sejteni hogy mi lesz a végkifejlet (bár azért volt a végén egy kis csavar), de mindenféle probléma nélkül le tudtam tenni, és el tudtam menni ebédelni. Ez azért az előző köteteknél nem volt jellemző. Olyan igazán párbaj sem volt (Harry és Draco Malfoy megkergeti egymást), de semmi különleges varázslat, vagy hasonló nem történt. A végére azért egész felpörögtek az események, az utolsó 3-4 jelenet elég jóra sikeredett.
Hiányoltam pár szereplőt, akikről bővebben is olvastam volna. Pl. Hagrid csak az utolsó pár oldalon jelenik meg, nem tudjuk hogy mi van vele. Ted Lupin is csak említés szintjén kerül elő a könyvben, semmi extra. Harry többi gyerekéről (James, Lily) se derül ki sokkal több minden, mint amit a 7. rész végén megtudunk.
Voltak azért elgondolkodtató részek is. Pl. bele se gondoltam eddig, hogy milyen lehet a Nagy Harry Potter, vagy szimplán csak egy híres ember gyerekeként felnőni. Sokkal nagyobbak ilyenkor az elvárások, amiket nem biztos, hogy egy gyerek meg tud, vagy meg akar lépni.

Egyszeri olvasmánynak azért jó volt, arra még kíváncsi vagyok, hogy Tóth Tamás Boldizsár mit hoz ki a magyarból, de a klasszikus Harry Potter sorozat a 7. könyvvel nekem lezárult. Rowling azt nyilatkozta, hogy ez volt az utolsó Harry Potter könyve, lehet, hogy nem is baj.
Ha értékelnem kellene, azért egy erős hatost adnék a tízből, rossznak egyáltalán nem nevezném.